Ve čtvrtek 19. 1. 2023 se uskutečnil již 23. ročník soutěže „O čokoládovou vařečku“ na téma Rostlina místo masa, zdraví, síla a krása.“ Jsme jako jídlo, každý máme svou trvanlivost. Soutěž pořádala SŠSS Krakovská, Ostrava.
Soutěž byla určena žákyním a žákům základních škol, kteří mají zájem o gastronomii a hodlají se tomuto oboru v budoucnu věnovat buď profesionálně, nebo jako zajímavému a užitečnému koníčku.
Je to jediná soutěž podobného typu v kraji pro žáky základních škol. Žáci 7.–9. tříd z deseti ostravských základních škol, zvláště z obvodu Ostrava-Jih, měli za úkol v časovém limitu 25 minut připravit 4 porce teplého pokrmu s přílohou. Všichni soutěžící měli k dispozici surovinový koš a „k ruce“ jednoho asistenta, žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař – číšník.
Výsledný pokrm hodnotila čtyřčlenná porota, která hodnotila nejen dodržování technologických postupů a časového limitu, hygienu při práci, ale především chuť, nápaditost a celkový vzhled připravovaného pokrmu.
Celkem se soutěže zúčastnilo 17 žáků. Naši školu reprezentovala žákyně 9. třídy Nela Hudcová, která si připravila cibulovo-sýrový quiche. Podpořit ji přišly žákyně 7. ročníku, které se této soutěže chtějí zúčastnit v příštím roce.
Nela se z celkového počtu 17 žáků umístila na krásném 6. místě. Moc děkujeme za skvělou reprezentaci školy. Poděkování i patří panu učiteli Niklovi, který žákyni na soutěž připravoval.
Andrea Děcká